Cuma günü (16 Kasım 2012) çok kıymetli iki hocamız Elazığ’daydı. İnşaat Mühendisleri Odası’nın (İMO) düzenlediği bu çok önemli çalışma, Fırat Üniversitesi Kongre Merkezi’nde gerçekleşti. Şahsım, meslektaşlarım ve öğrencilerim adına İMO Elazığ Temsilcisi Hıdır KAYA’ya ve Yönetim Kurulu’na, bu önemli çalışma için teşekkürlerimi sunarım.

İstanbul Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Öğretim Üyelerinden, Prof.Dr. Zekai Celep ve Prof.Dr. Kadir GÜLER, depreme dayanıklı yapı tasarımı çatısı altında çok önemli bilgiler verdiler. Meslektaşlarımız, teknik problemlerini bu kıymetli hocalarımızla paylaştılar.

Zekai Celep Hoca’yı betonarme yapıların üstatlarından olarak tanımlamanın yerinde olacağı kanaatindeyim. Hocamız betonarme temeller ile ilgili çok özel ve faydalı bir sunum gerçekleştirdi. Son yıllarda Elazığ’da da kot farkından çıkan özel durumlar sunumda geniş yer buldu.

Binalarda bodrum katın ne kadar önemli olduğunun, bir kez de bu değerli bilim adamının ağzından duyulmasının, Elazığ yapı stokuna önemli katkıları olacağını düşünüyorum.

Zekai Hoca’nın yaptığı en yoğun vurgu, depreme dayanıklı bir yapı için öncelikle çok iyi bir tasarım yapılması yönünde idi. Tasarım yapılırken birçok kabuller yapıldığı ve sonuçların bu kabuller neticesinde alındığının unutulmaması gerektiğini ve dolayısıyla mühendislik tecrübe ve öngörüsünün ne kadar önemli olduğunu çok defa vurguladı.

Saygıdeğer Hocamızın vermek istediği mesajda, bizim temel sıkıntımız gizliydi: “Bilgisayardan çıkan sonuçları, %100 doğru kabul etmek”. Mühendis hesap insanıdır ama aynı zamanda yorumcudur. Elde ettiği matematiksel sonuçları mutlaka mantık süzgecinden geçirmelidir. Yorum yaparsa, bilgisayar operatörlüğü değil mühendislik yapmış olur.

Seminer konuları açıkçası çok güzel seçilmişti. İlk sunumda tasarımdan, ikinci sunumda ise Kadir Güler Hoca uygulamadan bahsetti. Kadir Hoca, bu işe yıllarını vermiş, ülkemizin mesleğinde hattı sayılır isimlerinden ve önemli bir bilim insanı. Betonarme donatı kuralları hakkında çok net bilgiler aktardı.

Kadir Hoca’nın da vermek istediği mesaj aynıydı: “Bilgisayarın hazırladığı proje, mühendislik süzgecinden geçmeli idi”. Ayrıca bir yapının deprem kuvvetleri karşısında beklenildiği gibi hareket etmesi için, mümkün olduğu kadar projesine uygun yapılması gerektiğini defalarca vurguladı.

Herkes için çok faydalı bir seminer olduğu kanaatindeyim. Bu vesile ile saygıdeğer hocalarımıza çok değerli katkıları için bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Belediye, İl Özel İdare ve Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nden meslektaşlarımız seminere yoğun bir ilgi gösterdiler. Özel sektörden katılan isimler yine aynıydı. Yine aynıydı diyorum çünkü mesleğini seven ve başarılı bir grup meslektaşımızın dışında diğer mühendisleri maalesef bu tür seminerlerde pek göremiyoruz. Bu vesile ile gelmeyenlere tatlı sitemimizi, gelenlere ise teşekkürlerimizi iletelim.

Bu sitemin ve teşekkürün sebebi şudur: Kentsel Dönüşümün gündemde olduğu şu günlerde, mesleki birlik ve mesleki yeterliliğe çok ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyaçlar ancak bilgi ile giderilebilir. Bilgi coşkunluğunun yaşandığı bu tür seminerlerden yeterince faydalanmak, mesleki açıdan memlekete yapılacak en önemli katkılardan biri olacaktır.

Sürekli büyüyen, sürekli yenilenen, sürekli gelişen bir ülke için sürekli yenilenen ve sürekli gelişen bireyler lazım…

*****

Haklarını, helal etmelerinin haricinde ödemeye gücümüzün yetmediği, kıymetli öğretmenlerimizin ÖĞRETMENLER GÜNÜNÜ saygıyla kutluyorum…