5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunu kapsamındaki, “Kamu İdarelerinde Stratejik Planlamaya İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında” Yönetmelik gereği ilgili kamu idareleri ve mahalli idareler, 5 yıllık stratejik planlarını hazırlamak zorundadırlar.

Bu planlama kurumsallık ve kurum hafızası anlamında çok önemlidir. Çünkü mevcut durum ve hedefler yazılı hale gelmektedir. Böylece görev değişimleri yaşandığında yeni yöneticiler kuruma hâkim olacak ve süreklilik sağlanacaktır.

Kamu kurumları ve mahalli idarelerin, stratejilerini planlama sürecindeki genel ilkeleri şöyle sıralamak mümkündür:

  1. a) Kamu idaresinin hizmetinden yararlananların, kamu idaresi çalışanlarının, sivil toplum kuruluşlarının, ilgili kamu kurum ve kuruluşları ile ilgili diğer tarafların katılımları sağlanır ve katkıları alınır.
  2. b) Çalışmalar, strateji geliştirme biriminin koordinatörlüğünde tüm birimlerin katılım ve katkılarıyla yürütülür.
  3. c) Stratejik planların doğrudan doğruya kamu idarelerince ve idarelerin kendi çalışanları tarafından hazırlanması zorunludur. İhtiyaç duyulması hâlinde idare dışından temin edilecek danışmanlık hizmetleri sadece yöntem ve süreç danışmanlığı ile eğitim hizmetleri konularıyla sınırlıdır.
  4. d) İlgili tüm kamu idareleri birbirleri ile uyum, işbirliği ve eşgüdüm içinde; hesap verme sorumluluğunun gereklerini dikkate alarak çalışır.

Fırat Üniversitesi en son stratejik planını hazırlarken paydaşlarının tamamının görüşünü almaya çalışarak, gelecek hedeflerinin doğru planlanması anlamında çok önemli çalışmalara adım atmıştır.

Yerel basından takip ettiğim kadarıyla son zamanlarda Elazığ Belediyesi aynı süreci yaşamaktadır. Bu süreç kurumlarla görüş alış verişi anlamında iki önemli adımı bünyesinde barındırmaktadır. Birinci adım, ilgili kurumun üst idarecileriyle görüşme, ikinci adım ise belediye ile doğrudan ilgili alt birimlerle görüşmedir.

Kamuoyunun yakından bildiği gibi Belediyemiz 2005-2006 yıllarında yapı denetimi alanından önemli adımlar atmıştır. Bina inşaatlarının demir ve betonları vizeye bağlanmış ve belediye bünyesinde bir laboratuvar kurulmuştu. Bu adımlar önemli idi çünkü ülkemizde yapı denetimi kanunu ülke genelinde 2011 yılında uygulanmaya başlandı.

Belediyemizin bu önemli çalışmasında çok önemli bir paydaşı vardı. Belgesi, anlaşması, sözleşmesi ve maddi menfaati olmayan bir paydaş: Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı. Bu paydaş sadece Elazığ’a hizmet başlıklı gönül sözleşmesi ile Elazığ Belediyesi’ne yardım etti.

Yardım derken, neler yaptı yani? Laboratuvarın kurulmasında, işlemesinde, personellerin bilgilendirilmesinde ve betonarme yapılar için teknik danışmanlık konusunda öğretim elemanları, gece-gündüz veya hafta sonu demeden ellerinden geleni yaptılar. Şahit belediyedeki teknik personellerdir.

2005 yılından bu yana üniversitede üçüncü rektör, belediyede ise ikinci belediye başkanı görevde ancak İnşaat Mühendisliğindeki ve Belediye İmar Müdürlüğündeki işleyen kollar aynı. Üst düzey yöneticilerin fikirleri elbette önemli ancak stratejiyi belirleyecek bilgi ve icraat hafızasının alt birimlerde olduğu unutulmamalıdır.

Elazığ Belediyesi 5 yıllık stratejik planını dolayısıyla şehrimizin stratejik planını tasarlarken, özellikle imar, yapı denetimi, kentsel dönüşüm, deprem ve yapı stoku konularında, Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Ana Bilim Dalı ile uzun çalışmalar yapması gerektiği kanaatindeyim.

Stratejik planlama komisyonuna başarı ve kolaylıklar diliyorum.