İnşaat Mühendisleri Odası, 19 Aralık 1954 günü ilk genel kurulunu yapmış ve o günden beri her yıl bu gün İnşaat Mühendisleri Günü olarak anılmıştır. Anılmıştır kelimesini bilerek kullanıyorum, kutlanıyor demek çok zor. İnşaat Mühendisleri Günü kutlamaları maalesef birkaç gazete haberinin ötesine geçmemektedir.
Bugün odaya kayıtlı inşaat mühendisi sayısı 80 bini geçmiştir. Odaya kayıtlı olmayanlarda hesaba katıldığında sayımız 100 bine yaklaşmaktadır. 40’ı aşkın üniversitemizde inşaat mühendisliği bölümü bulunmaktadır. Her yıl mesleğimize yüzlerce kişi katılmaktadır.
Birkaç sene öncesine kadar inşaat mühendislerinin bir günü olduğunu bilmiyordum. Öğrenciyken ve mezun olduktan uzun seneler sonra çevremizde kimsenin böyle bir günle alakalı bilgisi yoktu. Ülkemizde ortalama her 750 kişiden biri inşaat mühendisi olmasına rağmen mesleğimizin gereken önemi görmediğini fark ediyorum.
Ülkemizin deprem kuşağı üzerinde olduğunu ve büyük yapısal risklerle karşı karşıya olduğunu artık beşikteki bebek bile biliyor. Deprem dayanımı yetersiz yapı stokuna karşı alınacak en önemli tedbirlerden biri, mesleğine hâkim inşaat mühendislerinin yetiştirilmesidir. Bunun içinde üniversitelerin inşaat mühendisliği bölümlerine yeterli personel ve teknik imkânın sağlanması gerekir.
Her ülkede olduğu gibi Türkiye’de de ülke ekonomisinin yaklaşık %40’ını inşaat sektörü oluşturmaktadır. Bu rakam bile mesleğin önemini ifade etmede yeterlidir diye düşünüyorum.
İnşaat mühendisliği mesleğinin sorunları en azından bugün dile getirilmeli ve ülkenin geleceğinde önemli rol oynayan bu meslek sahiplerinin fikirlerine kulak verilmelidir. Bu konu hakkında sayfalarca yazı yazmak içten bile değil… Örneğin, Elazığ da 1967 yılından itibaren inşaat mühendisliği bölümü vardır. Bu bölümümüz, mesleğe tam 43 senedir 3000’i aşkın mühendis kazandırmıştır. Bu rakam, Türkiye’deki inşaat mühendislerinin %3’ünden fazladır. Ama maalesef böyle bir ilde İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) hâlâ temsilciliktir. Elazığ’ın layık olduğu durum ilimizde İMO Şubesinin bulunmasıdır.
Geçmişte meydana gelmiş bazı üzücü olayların bahane edilerek, Elazığ İMO’nun Şubeye dönüştürülmemesi büyük bir haksızlıktır. En kısa zamanda Elazığ’ın bu konuda hak ettiği konuma gelmesini ümit ediyorum.
İnşaat mühendisliği zor, sorumluluğu ağır ancak bir o kadar güzel bir meslektir. Bir bina, yol, köprü veya baraj tamamlandığında karşısına geçip, katkınızın olduğunu bilmek büyük mutluluktur ve size tüm yorgunluğunuzu unutturur.
Meslek tercihi durumunda olan bütün gençlere, inşaat mühendisliği mesleğini kesinlikle tavsiye ediyorum. Projedeki mürekkepten, şantiyenin tozuna inşaat mühendisliği bir kültürdür. Hazırladığınız her proje, inşa ettiğiniz her yapı önemli birer hizmettir ve ülkemizin geleceği için büyük önem arz etmektedir. Bu bilinç ve sorumluluk mesleğimizin doyulmaz tadıdır.
Elazığ’da, inşaat işleriyle ilgili bölge müdürlüklerinin de olmasından dolayı yaklaşık 500’ü aşkın inşaat mühendisi bulunmaktadır. Bütün meslektaşlarımızın inşaat mühendisleri gününü en içten dileklerimle kutluyorum.
Aslında gönül ister ki, bütün mühendis ve mimarların ortak bir günü olsun. Çünkü bu insanların hepsi hizmet insanı ve seslerini hep beraber duyurmaları gerekir.
Türk Dil Kurumu’na göre mühendis, insanların her türlü ihtiyacını karşılamaya dayalı yol, köprü, bina gibi bayındırlık; tarım, beslenme gibi gıda; fizik, kimya, biyoloji, elektrik, elektronik gibi fen; uçak, otomobil, motor, iş makineleri gibi teknik ve sosyal alanlarda uzmanlaşmış, belli bir eğitim görmüş kimsedir. Öyle ise mühendis, hizmet insanıdır, icraat insanıdır. Problem değil, problemlere çözüm üretendir.
Mühendisler gibi, ülkemize ve insanlara hizmet eden tüm meslek gruplarına gereken ve hak ettikleri önemin verilmesi dileğiyle, saygılar sunarım.
Comments by Doç.Dr. Kürşat Esat ALYAMAÇ
MEZUNİYET KUTLAMASI 2016
Faruk'um çok teşekkür ederim. Başarılı ve mutlu bir ...
MEZUNİYET KUTLAMASI 2016
Çok teşekkür ederim kardeşim. Çalışmalarında ...
MEZUNİYET KUTLAMASI 2016
Çok kıymetli kardeşim, mesleğimizi hep beraber çok ...