Teknolojinin gelişmesi ile beraber teknik bilgi havuzu da sürekli büyümektedir. Bilgi havuzundan, mesleği ne olursa olsun herkes payına düşeni almalıdır. Payına düşeni alanlar otoyollarda, almayanlar stabilize yollarda meslek hayatlarına devam edeceklerdir. Aynı durum elbette inşaat mühendisleri içinde geçerlidir. Bu konuda, İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilciliği yoğun bir gayret içerisindedir. Seminerler yardımıyla meslektaşlarımızın çeşitli konulardaki bilgi birikimlerinin güncellenmesini sağlamaya çalışmaktadır. Bu amaçla, 25 Mayıs 2010 Salı günü saat: 13.00 – 17.00 arasında bir seminer düzenlendiler.

“Beton”, konulu seminer, Elazığ Ticaret ve Sanayi Odası’nın konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak, İTÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Malzemesi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Hulusi ÖZKUL, Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB) Genel Sekreteri Ferruh KARAKULE ve THBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Tümer AKAKIN katıldılar. Konusunda uzman konuşmacılar, beton ve bileşenleri konusunda önemli bilgiler aktardılar ve önemli tavsiyelerde bulundular.

Konuşmacıların değerli sunumlarını ve değerlendirmelerimizi, seminere katılamayanlar ve Elazığ kamuoyu için özetlemekte fayda var. Maddeler halinde sunmanın uygun olacağı kanaatindeyim.

  1. Hazır beton kesinlikle yerinde dökme betondan (el ve betonyer ile döküm) kaliteli ve ekonomiktir. Depreme dayanıklı yapıların elde edilmesi için hazır beton kullanımı kaçınılmazdır.
  2. Hazır betonun da standartlara uygun olması ancak denetim ile mümkündür. Türkiye Hazır Beton Birliği, ülkemizde üretilen betonun daha kaliteli olması için eğitim ve denetim işlerini büyük bir titizlikle yürüten, sektörün en önemli sivil toplum kuruluşlarından biridir.
  3. Türkiye’de inşaat sektöründe en önemli eksikliklerden biri yapı denetimidir. 19 pilot ilde uygulanan yapı denetimi geliştirilerek tüm illerde uygulanmalıdır. Bu yapılmadığı sürece deprem dayanımı zayıf yapı stokundaki artış devam edecektir.
  4. Kaliteli beton elde etmek için sadece uygun karışımlar hazırlamak ve kaliteli malzeme kullanmak yeterli değildir. Betonun dökümü, yerleştirilmesi ve bakımı, dayanım ve dayanıklılık üzerinde son derece etkilidir. Beton yerleştirilirken kesinlikle sıkıştırılmalıdır. Beton prizini aldıktan sonra en az 7 gün kür edilmelidir. Prof.Dr. Hulusi ÖZKUL, özellikle betonun kürü (sulanması) olayına dikkat çekmiş ve seminer boyunca konunun üzerinde titizlikle durmuştur. (12 Mayıstaki köşe yazımda betonun bakımı konusunu ifade etmeye çalışmıştım. Seminerden sonra değerli katılımcıların, Elazığ’da beton sulanıyor mu sorusuna, üzülerek çok büyük oranda özen gösterilmediğini söyledim. Karşılık olarak, deprem riski yüksek olan ülkemizin hemen her yerinde aynı sorunun olduğunu ifade etmeleri daha da üzücüydü.)
  5. Hazır beton santrallerinin, beton siparişi verenlerin ve inşaat mühendislerinin, uygulamada beton konusunda dikkat etmesi gerekenlerle ilgili önemli bilgiler aktarıldı.

 

Seminer, katılanların memnuniyeti ile sonuçlandı. Seminer sonrasında da önemli bilgi paylaşımları gerçekleştirildi. Bu arada, İnşaat Mühendisleri Odası Elazığ Temsilciliği Yönetim Kurulu Başkanı Meslektaşımız Hıdır KAYA’nın haklı sitemleri gözden kaçmıyordu. Seminere katılım gayet iyi bir seviyede idi. Ancak Elazığ’daki inşaat mühendisi sayısı göz önünde bulundurulduğunda, katılımın istenilen noktada olmadığı görülüyordu. Seminerlere katılım konusunda meslektaşlarımızın daha hassas davranması ortak temennimizdir.

Seminer öncesinde ve sonrasında görüştüğüm meslektaşlarım genellikle iş yoğunluğundan kaynaklı vakit yokluğunu sebep gösterdiler. Ancak zaten uzun periyotlu gerçekleşen bu seminerlere vakit ayırmanın mesleki bir sorumluluk olduğu kanaatindeyim. Bu arada görüştüğüm onlarca meslektaşımın ortak bir dileğini de buradan dile getirmek yerinde olacaktır. İnşaat Mühendisleri Elazığ Temsilciliğinin, Şubeye yükseltilmesini istemektedirler. Bu haklı istek mesnetsiz değildir. 1967 yılından bugüne üniversite sayesinde Elazığ, Türkiye’ye 3000’i aşkın inşaat mühendisi yetiştirmiştir. Fırat Üniversitesi’nden mezun, Elazığ’lı 1000’i aşkın, Elazığ’da çalışan 500’ü aşkın inşaat mühendisi bulunmaktadır. İnşaat Mühendislerinin yoğun olarak çalıştığı birçok Bölge Müdürlüğü Elazığ’dadır. Şube olmanın Elazığ’ın hakkı olduğunu söylemek için geçerli birçok sebep saymak mümkündür. Bu konuda, Fırat İnşaat Mühendisleri Derneği (FİMDER) ve Fırat Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü’nün, Oda Temsilciliğimize tam destek vereceğini belirtmek isterim. Bu konuda oda temsilciliğimizin, en kısa zamanda gerekli çalışmaları başlatacağını ve kamuoyuna gerekli bilgiyi vereceğini temenni ediyorum.

İnşaat sektörü için elimizdekileri ve beklentileri, seminer vesilesiyle bir kez daha ifade etmeye çalıştım. Beton seminerinde, hazırlık safhasından, sunumuna emeği geçen herkese, her kuruma ve katılımcılara şahsım, derneğim ve bölümüm adına teşekkür ederim…