Her ülkenin maruz kaldığı birçok doğal afet var. Örneğin okyanus kıyılarında oluşan kasırga ve hortumlar çok büyük zararlar veriyor. Bu zararların önüne geçmek çokta kolay değil. Binanızı sağlam yarsanız, dışarıdaki ağaçlar, park halindeki araçlar ne olacak?

Birde bizim gibi ülkeler var. Afetlerden sonra birçok kanun çıkaran ancak ilerleyen süreçte gittikçe yaşanılan felaketlerin unutulduğu ve afetlerin gayet doğal olduğu ülkeler.

Cumhuriyetin kurulmasıyla beraber hemen her 10 yılda bir kendini çok ağır faturalarla hissettiren depreme karşı 2011 yılında ülke genelinde yeni, yapı denetimini uygulamaya başladık. Bu uygulama ile beraber yeni yapıların ilgili kurallara uygun olarak projelendirildiğine ve inşa edildiğine ben şahsen inanmak istiyorum. Çünkü başka çaremiz yok.

Mevcut yapı stoku için birkaç haftadır yazılarımıza konu olan 6306 sayılı kanun çıkarıldı. Uygulamada neler yaşanacağını hep beraber göreceğiz. Temennimiz afet riski altındaki yapıların en kısa zamanda yenilenmesidir.

Bu konular konuşulurken, sel diye doğal bir afet olduğunu televizyonlardan öğrendik. Bu sitem niye mi? Önceden plan yapmamamıza, günü kurtarma politikasından hala vazgeçmememize bu sitem… Elazığ da yağan beş dakikalık bir yağmurdan sonra caddelerimiz nehir oluyor. Bu şu anlama gelir: yağmur daha şiddetli ve uzun süre yağsa al sana sel, al sana mağduriyet.

Yağmurun uzun ve şiddetli yağması sürpriz midir? Kesinlikle hayır. Öyle ise bu caddeler sokaklar planlanırken, imar planları yapılırken neden bu teknik konular dikkate alınmaz? Dikkate alıyoruz deme cüreti gösterenlere, neden hesabı sorulmaz?

Karadeniz de ve özellikle Samsun da yaşananlar herkesi üzüntüye boğmuştur. Vefat eden kardeşlerimize Yüce Mevla’dan rahmet diliyorum. Allah yakınlarının sabrını artırsın. Ama maalesef bizim bu plansızlığımız devam ettikçe bu üzücü olayların sonu gelmeyecektir. Adına plan, program denilen kâğıt parçalarının günü kurtarmaktan öte yapabildikleri bir şey yoktur.

 

Samsunda sel oldu, 12 kişi hayatını kaybetti…

Samsun’da iki ilçeyi yine sel vurdu: 1 ölü…

Antalya, Manisa, Denizli ve Balıkesir’de 5 kişi sel sularına kapılarak hayatını kaybetti…

… da deprem oldu … kişi hayatını kaybetti…

 

Bu haberleri artık duymak istemiyoruz. Bu haberlerin olmamasının yolu problemlerin ortadan kaldırılması ile olacaktır. Teknik kuralları göz ardı ederek atılacak her adımın olumsuz karşılığı olacaktır.

Geçen yıl gittiğim bir ilköğretim okulunun, koridor genişliklerinin, sınıf genişliklerinin, kat yüksekliğinin ve daha birçok fiziksel özelliğinin yeterli olmadığını belirttim. İdarecilerin yanıtı aslında teknik anlayışımızı çok iyi ifade ediyordu. Okulun hibe olarak yapıldığını ve bu nedenle sınırlı bir bütçenin olduğunu ifade ettiler. Bundan dolayı proje, plan değişmeyecek şekilde küçültülerek, bütçeye uygun hale getirilmiş. Bu yüzden de koridorlar ve sınıflar küçük, tavan ise basık olmuş. Kitaplarda okuttuğumuz ergonomi nerede, insan psikolojisi, eğitim psikolojisi nerede…

Teknik kurallar, harf iken, rakam iken, formül iken, grafik iken değil, uygulandıklarında işe yararlar.