Kanun yürürlüğe girdi, yorumlar başladı, kamu spotları televizyonlarda yerini aldı. 6306 sayılı “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki” kanundan bahsediyorum.

Kanunda yapılacaklar hakkında bir fikir edinmek mümkün ancak yönetmelik ve yönergeler olmadan detayları anlamakta bir o kadar zor. Vatandaş merakla bekliyor: cebimden ne kadar para çıkacak, evim yıkılacak mı, param yok ne yapacağım, mağdur olur muyum? Gibi birçok soru kafaları meşgul ediyor.

Öncelikle şunu belirtmekte fayda var. Böylesine büyük bir çalışmada mutlaka aksaklıklar olacaktır. Soğukkanlılıkla ve sabırla çözüleceğine inandığımız bu problemlerin üstesinden hep beraber gelineceğine inanıyorum.

Peki, vatandaş beklemeli mi? Herhangi bir yere müracaat etmeli mi?

Şu anda kanunun uygulanması ile ilgili yönetmelikler hazırlanmaktadır. Bu yönetmelikler tamamlanınca ilgili kurumlar tarafından vatandaşımıza, işlemler ile ilgili açıklamalar basın aracılığı ile yapılacaktır. Ancak şu anda hiç bahsedilmeyen fakat vatandaşın yapması gereken önemli bir çalışma var.

Yıllardır söyledik ancak bir türlü icrasına gücümüzün yetmediği bir konu bugün kapıya dayanmıştır. 6306 sayılı kanun kapsamında, afet riski taşıyan yapılar üzerinde herhangi bir çalışma yapılabilmesi için öncelikle afet riski taşıyan yapıların belirlenmesi gerekmektedir. Yani Elazığ’ın yapısal risk haritasının oluşturulması gerekmektedir.

Yapmadılar, yapamadılar vs. vs. vs. Sonuç olarak böyle bir harita elimizde yok. Elazığ da konut anlamında herhangi bir yapının deprem dayanımı ile ilgili raporu yok. Kanunun öngördüğü şekilde binalar için tek tek bu raporlar hazırlanacaktır, hazırlanmak zorundadır.

Demek ki her binanın bir deprem raporu olmak zorundadır. Bu raporu ister konut sakinleri ister devlet hazırlatsın, yol ve yöntem değişmez. Öncelikle vatandaşımızın elinde iskân raporu ve binasının onaylı projeleri olmak zorundadır.

Bir binanın onaylı projeleri yoksa o binanın yapısal risk düzeyinin belirlenmesi oldukça zordur ve uzun zaman almaktadır. Bundan dolayı daha zaman varken vatandaşlarımıza tavsiyem binalarının onaylı projelerini bulmalarıdır.

Vatandaşlarımız onaylı projelerini nereden bulacaklar? Belediyenin arşivinde onaylı projeler bulunmaktadır. İmar müdürlüğüne bir dilekçe ile müracaat ederek, binalarına ait mevcut projelerin tamamını alabilirler. Daha sonra ellerindeki tüm projelerin fotokopilerini çektirerek, orijinal projeleri belediyeye teslim etmelidirler.

Şimdi hiç konuşulmayan, ayrıntılarda bile kendisine yer bulamayan bu konu, yönetmelikler hazırlandıktan ve binalar için deprem dayanım raporu istendikten sonra çile halini almış bir problem olacaktır. Düşünün ki, Elazığ’ın tamamı aynı dönemde belediyeye akın etse, kurum hizmet veremez hale gelecektir.

Önümüzde henüz zaman varken bu önemli evrakı her bina için temin etmenizi ve hazırlamanızı tavsiye ederim. Elinizde binanızın onaylı projeleri varsa veya temin ettiyseniz 6306 sayılı kanunun uygulanması için ilk ve en önemli adımı attınız demektir.

Bu konuda belediyenin de eğer gerekiyorsa arşiv ile ilgili düzenlemelere gitmesi gerekmektedir. Varsa karışıklıklar düzeltilmeli, eksiklikler giderilmeli ve vatandaşa en iyi hizmet verilmesi için önceden tedbirlerini almalıdır.

Vatandaşlık görevimizi, kendimiz, ailemiz, sevdiklerimiz, ülkemiz ve milletimiz için yapalım, binamızın projesini hazırlayalım…